فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یوسف محمودی فر صفحه 95
    اهداف
    تنظیم خانواده به عنوان راهکاری برای مقابله با افزایش جمعیت از سوی اکثر کشورها پذیرفته شده است. یکی از عوامل موفقیت برنامه های تنظیم خانواده، آموزش اهداف آن به دانشجویان است. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر آموزش درس «جمعیت و تنظیم خانواده» بر آگاهی و نگرش دانشجویان پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه، نیمه تجربی و از نوع قبل و بعد است. روش نمونه گ ی ر ی غ ی رتصادف ی ساده و در دسترس بود که 195 پسر مشغول به تحصیل در رشته های مختلف در مقاطع کاردان ی و کارشناس ی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه در دو مرحله جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 13 و روش های آماری توصیفی و استنباطی از جمله آزمون T و ضریب همبستگی استفاده شد.
    یافته ها
    3% دانشجویان سابقه انتخاب مجدد این واحد درسی را داشتند. میانگین نمره آگاهی دانشجویان قبل از آموزش 2/3 از 15 امتیاز قسمت آگاهی پرسش نامه بود که بعد از آموزش به 67/9 افزایش یافت (001/0= p). همچنین میانگین نمره نگرش دانشجویان قبل از آموزش 75/4 از 15 امتیاز قسمت نگرش پرسش نامه بود که بعد از آموزش به 29/8 افزایش یافت (002/0= p). بین سن، وضعیت تاهل، نوع رشته تحصیلی، سابقه انتخاب این درس، سال ورود به دانشگاه، مدرک تحصیلی والدین، مدرک و رشته تحصیلی همسر با آگاهی و نگرش دانشجویان اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    ارایه خدمات تنظیم خانواده به واسطه آموزش واحد درسی «جمعیت و تنظیم خانواده» در دانشگاه ها برای ارتقای سطح آگاهی و نگرش دانشجویان و در نتیجه بهبود عملکرد آنان نسبت به تنظیم خانواده موثر است
    کلیدواژگان: آموزش، تنظیم خانواده، آگاهی، نگرش، دانشجو
  • محمد مهدی سالاری، فریده یغمایی، محمد افضلی، زهره وفادار صفحه 103
    اهداف
    هم زمان با تغییرات سریع فنون و مهارت ها و ظهور پدیده های نوین در فناوری اطلاعات، وجود شبکه های ارتباطی بسیار گسترده از جمله اینترنت و ابزارها و امکانات آموزشی پیشرفته، روش های آموزشی متحول شده است و این امکان فراهم آمده که طیف وسیعی از جویندگان علم و دانش در نقاط مختلف جهان و از فاصله های دور تحت پوشش شبکه آموزشی از راه دور درآیند و با روش هایی متفاوت از روش های سنتی و معمول، آموزش ببینند. در آموزش از راه دور، امکان یادگیری مادام العمر بدون محدودیت مکانی و زمانی برای هر فرد وجود دارد. با به کارگیری روش آموزش از راه دور، فرآیند پژوهش در جامعه به دلیل محور واقع شدن یادگیرنده در فرآیند آموزش و کنجکاوی های او در جهت رفع نیازهای اطلاعاتی خویش، توسعه می یابد.
    روش ها
    این پژوهش مطالعه توصیفی- همبستگی است. جامعه پژوهش، دانشجویان پرستاری بودند که براساس روش نمونه گیری آسان، 33 نفر از آنها به عنوان نمونه وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه سه بخشی بود که پرسش های آن براساس سازه ها و عوامل تشکیل دهنده «مدل پذیرش فناوری» تنظیم شد. روایی پرسش نامه با روش اعتبار محتوی و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ تعیین شد.
    یافته ها
    میزان درک از سهولت، هم چنین درک از مفید بودن یادگیری الکترونیکی در سطح خوب بود. در حدود نیمی از افراد پژوهش نگرش و تمایل به یادگیری به شیوه الکترونیکی را متوسط بیان نمودند.
    نتیجه گیری
    دو عامل درک از سهولت استفاده و درک از مفید بودن با پذیرش یادگیری به شیوه الکترونیکی همبستگی دارند.
    کلیدواژگان: مدل پذیرش تکنولوژی، دانشجویان پرستاری، یادگیری الکترونیکی
  • یوسف محمودی فر صفحه 109
    اهداف
    شیوع بیماری ایدز در جوامع مختلف در حال افزایش است و دانشجویان به علت عدم آگاهی کافی در این زمینه در معرض خطر ابتلا به ایدز قرار دارند. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش در زمینه بیماری ایدز بر میزان آگاهی و نگرش دانشجویان پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه، نیمه تجربی و از نوع قبل و بعد است. روش نمونه گیری غیرتصادفی ساده و در دسترس بود که 195 پسر مشغول به تحصیل در رشته های مختلف مقاطع کاردانی و کارشناسی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه در دو مرحله جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 13 و روش های آماری توصیفی و استنباطی از جمله آزمون T و ضریب همبستگی استفاده شد.
    یافته ها
    60% دانشجویان، آگاهی درباره بیماری ایدز و راه های پیشگیری از آن را از طریق رادیو و تلویزیون و 3% آنها از خانواده، دوستان و اطرافیان به دست آورده بودند. میزان آگاهی دانشجویان بعد از آموزش نسبت به قبل از آن افزایش قابل توجهی یافت و براساس آزمون T این اختلاف معنی دار بود (001/0 >p). 85% نمونه ها دارای نگرش منفی و 15% دارای نگرش مثبت نسبت به بیماری بودند. بعد از آموزش، نگرش مثبت به 81% ارتقا و نگرش منفی به 19% کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    در حال حاضر، بسیج مبارزه با گسترش بیماری ایدز ضرورتی اساسی است و دانشگاه ها باید به عنوان یکی از کانون های اصلی در استراتژی کاهش بیماری ایدز مدنظر قرار گیرند و آموزش های لازم درخصوص جنبه های بیماری در تمامی دانشگاه های کشور به دانشجویان ارایه شود.
    کلیدواژگان: آموزش، بیماری ایدز، آگاهی، نگرش، دانشجو
  • شادی پشندی، مرتضی خاقانی زاده، عباس عبادی صفحه 117
    مقدمه
    فعالیت های پژوهشی در پرستاری روندی رو به رشد دارد. جمع آوری داده ها با بهره گیری از پرسش نامه، یکی از مراحل مهم پژوهش است. تاکنون پرسش نامه های فراوانی به زبان های رایج دنیا طراحی شده و در سایر کشورها مورد استفاده قرار گرفته است. معمولا پرسش نامه ها برحسب نیاز، به صورت فردی تهیه یا ترجمه می شوند و هنوز رعایت اصول استاندارد برای هدایت فرآیند ترجمه از سوی پژوهشگران ضروری شناخته نشده است. متخصصان روان سنجی ابزارهای پژوهشی، به طور مرتب بر فرآیند صحیح ترجمه پرسش نامه ها تاکید می کنند، زیرا در صورت عدم توجه به این مهم، نمی توان یافته های داخلی و خارجی را با یکدیگر مقایسه کرد. دست یابی به استانداردهای مورد توافق برای ترجمه مناسب، کیفیت ترجمه ابزار را بالا می برد و منجر به افزایش همکاری و مشارکت بین محققان از فرهنگ های متفاوت و بهبود نتایج مشترک می شود. پژوهشگران و طراحان پرسش نامه ها گام های متعددی درخصوص ترجمه پرسش نامه و انطباق فرهنگی آن برداشته اند. هدف این مقاله معرفی گام های مهم فرآیند ترجمه بر مبنای حفظ برابری های فرهنگی است.
    کلیدواژگان: پرسش نامه، ترجمه، انطباق فرهنگی
  • حسین مومنی مهمویی صفحه 121
    مقدمه
    منابع انسانی محدودتر از منابع غنی طبیعی نیستند. در عین حال، همان طور که منابع طبیعی اندازه معینی دارند و باید با برنامه ریزی های دقیق علمی مورد بهره برداری قرار گیرند، منابع انسانی نیز نامحدود نیستند و در بهره گیری کارآمد از آنها باید کمال مراقبت به عمل آید. پیشرفت هر جامعه، پیش از امکانات مالی به تولید و نوآوری افراد و نه تقلید و استفاده از راهنمای مکشوف و تقریبا منسوخ بستگی دارد. اولین شرط اجرای چنین سیاستی ایجاد زمینه های مناسب برای پرورش خلاقیت ها است. برای انجام این مهم باید برنامه های درسی آموزش عالی به صورت مساله محور و تلفیقی تدوین شوند. در این مقاله، به ضرورت و مزایای بهره گیری از این رویکرد در برنامه درسی دانشگاه ها به منظور پرورش خلاقیت و نوآوری در دانش آموختگان پرداخته شد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، برنامه درسی مبتنی بر مساله، آموزش عالی
  • فریدون شکرالهی، مرتضی خاقانی زاده صفحه 127
    مقدمه
    با پیشرفت هایی که امروزه در روش های آموزشی به وجود آمده، این روش ها بسیار به هم نزدیک شده اند و آن چه در حال حاضر دراین باره بیشتر مورد توجه و بحث قرار می گیرد، نقش رسانه های آموزشی در پیشرفت سیر آموزش است. ضرورت و اهمیتی که استفاده از رسانه ها دارند، این مقوله را به تخصص تبدیل کرده است و متخصصان بسیاری برای چگونگی استفاده مطلوب از این ابزار به تحقیق و بررسی مشغولند و همواره چگونگی استفاده از آنها را زیرنظر دارند تا وظیفه ای که این وسایل به عهده دارند، به درستی انجام شود. بنابراین اگر مفهوم وسایل آموزشی درک نشده و جایگاه آنها در روند فعالیت های تدریس- یادگیری شناخته نشوند، هیچ گاه نمی توان به صورت علمی و تجربی از آن چه این امکانات عرضه می دارند، در حل مشکلات آموزشی استفاده کرد. به همین جهت، این مطالعه به تعریف و تحلیل وسایل آموزشی می پردازد.
    نتیجه گیری
    به طور یقین یکی از موثرترین فعالیت ها در بهره گیری از رسانه و وسایل کمک آموزشی جلب مشارکت یادگیرندگان در تولید آنهاست. بر همین اساس با توجه به امکانات و شرایط موجود می توان درصدد تهیه و تدارک مواد آموزشی لازم برای ارایه آموزش موفق و اثربخش تر بود.
    کلیدواژگان: رسانه آموزشی، دیداری، شنیداری، تدریس
  • مجتبی پنجه پور صفحه 131
    مقدمه
    شما، به ویژه اگر در مقطع دانشگاهی مشغول تدریس هستید، چگونه تدریس می‎کنید؟ آیا از تکنولوژی های موثر و مدرن وابسته به کامپیوتر (مثل برنامه پاورپوینت) یا از روش قدیمی «گچ و تخته» استفاده می‎کنید؟ کاربرد روزافزون نرم افزار پاورپوینت در تدریس کلیه مقاطع تحصیلی و ارایه سمینارها، ضرورت نگاهی جامع و حرفه‎ای برای بررسی این نوع تدریس را ایجاب می‎کند. این مقاله به مرور مزایا و معایب این روش آموزشی پرداخته و در ادامه براساس تجارب شخصی نگارنده درخصوص استفاده از این دو روش، نحوه تعامل و استفاده بهینه از آنها در درس تخصصی بیوشیمی، راه کارها و راهبرد‎های عملی مبتنی بر فن تدریس را عرضه می‎دارد.
  • طلعت دیبا واجاری صفحه 137
    . بین المللی کردن برنامه درسی (IOC) مفهومی جدید و در حال تحول است که به طور ویژه از اوایل قرن بیست ویکم در ادبیات برنامه درسی مورد توجه قرار گرفته است. علیرغم اهمیت و جایگاه چنین ایده ای، برداشت ها و تفسیرها از این واژه در بسیاری از ممالک به ویژه ایران توام با ابهام، سردرگمی و عدم شفافیت است. مقاله حاضر در راستای بررسی این مفهوم در ادبیات برنامه درسی تلاش کرده تا برداشت های مختلف از این واژه و حدود و دامنه آنها را مفهوم پردازی کرده و در این راستا 3 برداشت متفاوت از IOC تحت عنوان بین المللی کردن دروس و رشته های دانشگاهی، بین المللی کردن رشته مطالعات برنامه درسی و بین المللی کردن حرفه برنامه درسی را شناسایی و معنی مؤلفه های آنها را معرفی کند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی آموزش عالی، بین المللی کردن برنامه درسی، بین المللی کردن مطالعات برنامه درسی، بین المللی کردن حرفه برنامه درسی، جهانی شدن
|
  • Mahmoudifar Y Page 95
    Aims. Family planning has been accepted as a strategy against increasing the population in most countries. One of the success factors of family planning program is teaching its goals to students. This study was performed on male students of Mahabad Islamic Azad University to evaluate the effect of teaching "population and family planning" course on awareness and attitude of them. Methods. This is a semi-experimental before and after study. The sampling method was simple non-randomized and available by which 195 male students were selected from different courses and levels of education. Data was collected by a questionnaire in two steps. SPSS 13 software, explanatory and understanding methods like T-test and correlation coefficient were used for analyzing data. Results. 3% of students had the experience of reselecting this lesson. The awareness point mean was 3.2 from 15 points of knowledge section of questionnaire before passing the "population and family planning" that was increased to 9.67 after it (p=0.001). Also, the point mean of students attitude was 4.75 from 15 points of attitude section of questionnaire, before passing the "population and family planning" that was increased to 8.29 after it (p=0.002). There were a significant differences between age, martial situation, field of study, record of selecting this course, year of entrance to university, parent's education degree, wives educational degree and her field of study with knowledge and attitudes of students (p<0.05).
    Conclusion
    Presenting family planning services by teaching the "population and family planning" course in universities is effective to improve the awareness and attitude of students and as a result to modify their function in family planning.
  • Salari M. M., Yaghmaei F., Mehdizade S., Vafadar Z., Afzali M Page 103
    Aims. Simultaneous with the rapid changes of techniques and skills and emergence of new phenomena in information technology, existance of widespread communication networks like internet and advanced tools and educational facilities were modificated the training methods and this become possible that the wide spectrum of knowledge seekers around the world and from long distances come under the remote educating network coverage and learn by differently from traditional and usual methods. In distance education, lifelong learning is possible without space and time limits for each person. This study reviewed the effective factors in acceptance of "e-learning" by nursing students. Methods. This is a descriptive correlative study. The study society were nursing students that 33 of them selected based on easy samples method. The data collection tool was a questionnaire with three parts which its questions designed based on the structures and factors forming "technology acceptance model". Validity of the questionnaire determined by content validity and reliability of that by Cronbakh alpha. Results. Rate of understanding the ease and also understanding the usefulness of e-learning was at “good” level. About half of the samples expressed the attitude and willingness of studying by e-learning method “medium”. Conclusion. Two factors of understanding the ease and understanding the usefulness correlate to acceptance of electronic learning.
  • Mahmoudifar Y Page 109
    Aims. AIDS prevalence is increasing in different societies and students are exposing to the danger of affiliated by AIDS, because of information lacking in this field. This study was performed on male students of Mahabad Islamic Azad University to evaluate the effect of AIDS training courses on awareness and attitude of them. Methods. This is a semi-experimental before and after study. The sampling method was simple non-randomized and available by which 200 male students were selected from different courses and levels of education. Data was collected by a questionnaire in two steps. SPSS 13 software, explanatory and understanding methods like T-test and correlation coefficient were used for analyzing data. Results. 60% of students had received their knowledge about AIDS and its prevention ways from radio and television and 3% from family, friends and surrounding. Students awareness increased strikingly after educating about this disease and according to T-test results this difference was meaningful (p<0.001). Student's attitude in relation to AIDS before education was negative in 85% and positive in 15% of students that had been changed to 81% positive and 19% negative after education.
    Conclusion
    At the time being, mobilizing against developing AIDS is a necessity. Universities should be considered as the main centers in AIDS decreasing strategy and essential educations should be taught to students in all universities.
  • Pashandi Sh., Khaghanizade M., Ebadi A Page 117
    Introduction. Nursing research activities have a growing trend. Data collecting by a questionnaire is one of the important stages of research. Up to now, lots of questionnaires have been developed in today’s world languages and been used in different countries. The questionnaires usually are translated or developed individually as needed and still some researchers do not believe in acceptance of standard guideline about translation process. Research tools psychometric experts; frequently insist on a correct translation process of questionnaires and by not paying attention to this important issue, internal and external findings couldn’t be compared with each other. Attainment of consensus standards for proper translation, enhance the translation quality of tools and cause to increase the cooperation and partnership between researchers from different cultures and improve the common results. Researchers and questionnaire designers have taken many steps in translation and cultural adaptation of questionnaire. The goal of this article was to introduce important steps of translation process based on maintaining the cultural equivalences. Conclusion. The quality of an instrument used in cross-cultural research is expected to vary with quality of the translation method in different researches. Therefore, there is a need for consensus among researchers in how to achieve the quality of instrument translation.
  • Momeni Mahmuee H Page 121
    Introduction. Human resources are not more limited than rich natural resources. However, as natural resources have a certain amount and must be used with precise scientific programs, human resources are not infinite and must be used carefully for efficient utilization. Progress of any society before the financial possibilities depended on production and innovation of people and not on the imitation and usage of revealed and nearly obsolete guide. The first implementation of performing this policy is to create conditions suitable for breeding creativity. To do this important, curriculum of higher education must be designed problem-based and integrated. The purpose of this article was to review the necessity and benefits of utilizing these approaches for curriculum development at the University to breed the creativity and innovation in graduates. Conclusion. Universities and higher education institutions should provide the needed texture of using the deep learning approaches. For this purpose, the use of active teaching methods that require paying attention to learning process and its realization (and not just increasing the information) and continuous involvement of students in their learning and more interaction with each other and their teachers are suggested to breed the spirit and skills of creativity, innovation and problem solving in the graduates.
  • Khaghanizade M., Shokrollahi F Page 127
    Introduction. By today's advances in training methods, these methods have become much closed and what is now more discussed about this, is the role of educational media in developing training procedure. The necessity and importance of using media has expertise this category. Many experts are investigating about appropriate usage of this tool and always monitor the way of its usage to ensure the correct performing of its duty. So, if the concept of educational equipment not understood well and their position in the process of teaching-learning activities was not recognized, it would be impossible to use its scientific and practical potential in solving educational problems. Thus, this study defined and analyzed the educational equipment deals. Conclusion. One of the most effective activities in using media and co-educational equipment is participant attraction in their production. So, according to condition and facilities, educational materials should be provided for effective learning.
  • Page 131
    Introduction. How do you teach, especially if you are teaching at university? Do you use effective modern technologies related to computer for teaching (such as PowerPoint program) or using the old and traditional chalk-board method? Increasing attention and application of PowerPoint in teaching at all educational levels and seminars needs a comprehensive professional look and overview of this type of teaching. This article reviews the advantages and disadvantages of this method of teaching. Then, based on the personal experiences of the writer, the factors affecting the effective usage of PowerPoint software in presenting university courses (especially; biochemistry field courses) will be discussed and provides explanations and suggestions practical strategies, based on the pedagogy, for implementing its goals.
  • Diba Vajari T Page 137
    Introduction. Internationalizing the curriculum (IOC) is a new and evolving concept that especially has been considered in curriculum literature early 21st century. Despite the importance and status of such idea, Withdrawals and interpretation of this term in many countries, especially Iran, coupled with ambiguity, confusion and lack of transparency. This paper investigated this concept in line with the literature curriculum efforts to harvesting different about this word and their meaning and scope in this regard, processor and 3 different harvest under the IOC to international courses and academic disciplines, between International string of international studies curriculum and professional curriculum to identify the means to introduce their components. Conclusion. The development of knowledge, skills and values existing international programs to increase literacy of international students is essential and promoting academic curriculum beyond geographical boundaries and commercial building curriculum and its products seems necessary.